Kotleciki po turecku

Kotleciki po turecku
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy pszennej bulgur
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
  • 1 pęczek natki drobno posiekany
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka pasty z tureckiej papryczki chili (biber salca)
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować soczewicę do miękkości. Dodać kaszkę bulgur i przykryć czekając, aż wchłonie całą wodę.
Wrzucić cebulę, czosnek i natkę. Starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Z powstałej masy formować kotleciki w kształcie cygara. Układać na liściach sałaty rzymskiej i podawać. Kotleciki można owijać liśćmi sałaty i jeść w postaci paczuszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA