Legwan adobo
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 legwan
- 2 litry wody
- 4 liście gwajawy
- sól
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka oregano
- 6 sztuk ziela angielskiego
- 2 cm laska cynamonu, pokruszona
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
- ¼ łyżeczki pasty z arnotą
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Zagotuj 5 litrów wody w dużym garnku. Zanurz legwana we wrzątku na 2 minuty. Wyjmuj, a wodę wylej.
Robiąc małe nacięcia, ściągnij po trochu skórę z legwana. Pokrój na małe kawałki.
W garnku o średnicy 30 cm zagotuj 2 litry wody. Wsyp sól i wrzuć liście gwajawy. Włóż kawałki legwana. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 45 minut.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 35 cm lub wok. Wlej olej. Wrzuć cebulę i zieloną paprykę. Podsmażaj około 3 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj pozostałe składniki. Podsmażaj 5 minut na małym ogniu, aż pomidor zmięknie.
Gotowe mięso odlej i przełóż do sosu pomidorowego. Podgrzej sos na małym ogniu i podaj.
					Robiąc małe nacięcia, ściągnij po trochu skórę z legwana. Pokrój na małe kawałki.
W garnku o średnicy 30 cm zagotuj 2 litry wody. Wsyp sól i wrzuć liście gwajawy. Włóż kawałki legwana. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu do miękkości, około 45 minut.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 35 cm lub wok. Wlej olej. Wrzuć cebulę i zieloną paprykę. Podsmażaj około 3 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodaj pozostałe składniki. Podsmażaj 5 minut na małym ogniu, aż pomidor zmięknie.
Gotowe mięso odlej i przełóż do sosu pomidorowego. Podgrzej sos na małym ogniu i podaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek