Pączki w kolorowej glazurze
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto:
- 2½ łyżki suszonych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- ½ łyżki cukru
- 120 g cukru
- 50 g masła kokosowego
- 50 g masła
- 2-3 jajka
- 2 łyżeczki soki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1100 g mąki
- 400 ml wody
masło kokosowe do smażenia
Lukier:
- cukier puder
- barwniki spożywcze
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodaj cukier i odstaw na chwilę.
W innej misce wymieszaj masło kokosowe o temperaturze pokojowej, masło i cukier. Ubij lekko mikserem. Wbij jajka i mieszaj dalej. Dodaj ekstrakt z wanilii, gałkę muszkatołową i sól. Połącz z rozczynem z drożdży. Wlej resztę odmierzonej wody. Zacznij dodawać po trochu mąkę. W trakcie dodawania mąki cały czas mieszaj, aż masa osiągnie konsystencję ciasta.
Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny i sprawdź. Co jakiś czas ugniataj ciasto i odstawiaj do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wytnij foremką lub uformuj małe pączki. Rozgrzej masło kokosowe do 190ºC. Smaż na złotobrązowy kolor z dwóch stron.
Osącz na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą. Dodaj barwniki spożywcze w ulubionym kolorze. Jeśli wykorzystujesz kilka barwników, podziel lukier na kilka misek. Możesz dodać do lukru ekstrakt pomarańczowy, truskawkowy lub jagodowy. Nałóż lukier na pączki. Oprósz kolorową posypką.
W innej misce wymieszaj masło kokosowe o temperaturze pokojowej, masło i cukier. Ubij lekko mikserem. Wbij jajka i mieszaj dalej. Dodaj ekstrakt z wanilii, gałkę muszkatołową i sól. Połącz z rozczynem z drożdży. Wlej resztę odmierzonej wody. Zacznij dodawać po trochu mąkę. W trakcie dodawania mąki cały czas mieszaj, aż masa osiągnie konsystencję ciasta.
Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny i sprawdź. Co jakiś czas ugniataj ciasto i odstawiaj do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na gruby placek. Wytnij foremką lub uformuj małe pączki. Rozgrzej masło kokosowe do 190ºC. Smaż na złotobrązowy kolor z dwóch stron.
Osącz na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą. Dodaj barwniki spożywcze w ulubionym kolorze. Jeśli wykorzystujesz kilka barwników, podziel lukier na kilka misek. Możesz dodać do lukru ekstrakt pomarańczowy, truskawkowy lub jagodowy. Nałóż lukier na pączki. Oprósz kolorową posypką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W