Polędwiczki w pomarańczowym sosie z chili

Polędwiczki w pomarańczowym sosie z chili
Oceń przepis:
57 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy ok. 4 łyżkami soku z pomarańczy. Do rondelka wlewamy resztę soku, dodajemy poszatkowaną papryczkę chili, drobno pokrojony imbir i rozmaryn. Podgrzewamy, dodajemy miód i odparowujemy lekko sos. Doprawiamy go solą i jak zacznie się mocno gotować, zmniejszamy gaz i jeszcze gotujemy ok. 4 minut. Do kubeczka wlewamy ok. 100 ml wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy do sosu pomarańczowego i szybko mieszamy. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy do niego wodę, jeśli zbyt rzadki, dorabiamy wodę z mąką ziemniaczaną. Sos odstawiamy i przesmażamy polędwiczki, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy i na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki. Obsmażamy je niezbyt długo, dla pewności przekrawamy kawałek i sprawdzamy, czy mięso w środku doszło. Przekładamy do rondelka z sosem i krótko razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA