Suflet szwajcarski
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia szwajcarska
Składniki:
- 140 g masła
- 65 g mąki
- 700 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- litr śmietany
- 200 g startego gruyera
- 100 g bułki tartej
- 30 g masła
- 6 jajek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Zagotować mleko w małym rondelku. Dodać startą gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu.
Stopić masło. Dodać do niego mąkę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Ostudzić przez minutę albo dwie. Ponownie ustawić na palniku. Dolewać po łyżce gorącego mleka, intensywnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać ser i żółtka. Wymieszać.
Foremki do sufletu wysmarować masłem. Do każdej wsypać łyżeczkę bułki tartej. Rozprowadzić ją równą warstwą. Nadmiar wysypać. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Wymieszać 1/3 piany z masą serową. Dodać resztę piany. Delikatnie przełożyć masę do foremek. Zapiec.
					Stopić masło. Dodać do niego mąkę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Ostudzić przez minutę albo dwie. Ponownie ustawić na palniku. Dolewać po łyżce gorącego mleka, intensywnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać ser i żółtka. Wymieszać.
Foremki do sufletu wysmarować masłem. Do każdej wsypać łyżeczkę bułki tartej. Rozprowadzić ją równą warstwą. Nadmiar wysypać. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Wymieszać 1/3 piany z masą serową. Dodać resztę piany. Delikatnie przełożyć masę do foremek. Zapiec.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia szwajcarska
Dania wegetariańskie
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         Donal Skehan
 Donal Skehan 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Dave  Myers
 Dave  Myers 
                         
                         
                         
                         Katia Roman-Trzaska
 Katia Roman-Trzaska 
                         Adriana Marczewska
 Adriana Marczewska