Tarta ze szpinakiem i ricottą

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Składniki:
- 250 g ricotty
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
- 3 filiżanki młodych liści szpinaku
- 3 filiżanki mąki orkiszowej
- pół łyżeczki soli
- pół filiżanki oleju z krokosza
- pół filiżanki zimnej wody
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać ricottę, jajka i posiekany szpinak. Dodać szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Z mąki z solą, oleju i wody zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i przełożyć do lekko natłuszczonej formy. Docisnąć, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ryżem. Piec przez 10 minut, następnie nałożyć farsz i piec przez kolejne 10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W