Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Potrawy wigilijne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Barszcz
1,5 l bulionu na kościach cielęcych i drobiowych
1 kg buraków
200 g marchwi
100 g pietruszki
200 g selera naciowego
120 g jabłek
4 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz, cukier

Farsz do uszek
2 łyżki masła
40 g cebuli
80 g suszonych grzybów

Ciasto na uszka
250 g mąki
4 łyżki gorącej wody
około 4 łyżek zimnej wody
¼ łyżeczki soli
1 jajko


Przygotować barszcz
Buraki, marchew i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki, seler pokroić na kawałki, jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, czosnek obrać. Umieścić buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłka w dużym garnku, wlać bulion. Dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia i dodać ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ostudzić i zostawić na noc. Następnego dnia przecedzić barszcz przez gazę. Podgrzać przed podaniem.

Przygotować farsz
Zalać grzyby gorącą wodą i odstawić do namoczenia na godzinę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Odcedzić grzyby, zachowując płyn. Grzyby drobno posiekać i dorzucić do cebuli. Chwilę smażyć, wlać wodę z moczenia grzybów i dusić, aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Przygotować ciasto
Wysypać mąkę i sól na stolnicę, zrobić dołek, wlać gorącą wodę, widelcem wmieszać mąkę do wody, wlać wodę zimną, wmieszać mąkę widelcem, dodać jajko i zagnieść dosyć twarde, gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie położyć nieco farszu, złożyć ciasto po przekątnej w trójkąt i zlepić brzegi. Skleić dwa rogi, by powstały uszka. Zagotować w garnku wodę, osolić. Wrzucić uszka i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Rozłożyć uszka na talerze i zalać gorącym barszczem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA