Chleb

Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Czas przygotowania:
- 3 godziny
Składniki:
- 1 kg mąki chlebowej
- plus trochę do oprószenia
- 550 ml wody o temperaturze pokojowej
- 20 g świeżych drożdży
- 15 g soli
- olej roślinny do nasmarowania blachy
- małe naczynko z osoloną wodą do posmarowania chleba
Przygotowanie:
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Komentarze
fruźka 10 lat temu
Z podanego przepisu zrobiłam dwa nieduże bochenki. Smakuje wyśmienicie. Pięknie wyrósł, brak zakalca, skórka idealna, tylko w nocy trochę brzuch bolał ;) nie polecam zjadać prawie całego zanim ostygnie ;) natomiast polecam dodać do tego przepisu boczek i cebulę. A do następnego dodam oliwki :)
fruźka 10 lat temu
Drożdże najlepiej rozpuścić najpierw w letniej wodzie. Właśnie zrobiłam ciasto i rośnie. Ciekawe jak wyjdzie. Inne chleby jak do tej pory wychodziły mi śpiewająco. Do tego przepisu dodałam boczek. Czekam na efekty ;)
Pwoper_Fish 10 lat temu
ja zrobiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej Lubelli, wyszly mi takie 3 małe bochenki, na drugi dzień były trochę twardawe, skórka była strasznie gruba, zastępnym razem zrobie raczej większe bochenki. Ale przepis mimo to znakomity! Polecam;)
ewaz15a 10 lat temu
a jakiej maki używasz? bo ja dałam żytnia i to może dlatego?
Wiktor1983 10 lat temu
Super przepis, prosty i wychodzi.
Ważne żeby dodać świeże drożdże, przesianą mąkę i żeby woda byłą letnia. I nareszczie nie trzeba robić wcześniej zaczynku.
No i oczywiście dobrze nagrzać piekarnik do podanych temperatur i dopiero wstawiać. I nastawić żeby piekł się od góry i dołu. Jeśli coś jest nie tak to wychodzi zakalec.
Przepis prosty ale trzeba być przy nim precyzyjnym.
Jednak jak wszystko się dobrze zrobi jest super
ewaz15 10 lat temu
coś chyba z tym przepisem jest nie tak zakalec mi wyszedł...;(
ogladaczka 10 lat temu
na filmie on dodaje drozdze prosto do maki i wyrabia mikserem.
Zuzianna 10 lat temu
[quote ewkabca napisał(a) 09.11.2011 12:51]
powiedzcie mi w jaki sposób dodać drożdże? trzeba je rozpuścić czy jak?
[/quote]
no własnie, też się zastanawiam..
ewkabca 10 lat temu
powiedzcie mi w jaki sposób dodać drożdże? trzeba je rozpuścić czy jak?
marta.j. 10 lat temu
chlebek rewelacja. chociaz uformowalam za niskie bochenki i na blaszce sie zlaczyly. dobrze sie upiekl, skorka chrupiaca. nastepnym razem dam wiecej soli.