Klops z borówkami i czerwoną kapustą

Klops z borówkami i czerwoną kapustą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa różnych gatunków: renifera, wołowiny i łosia
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • 100 g borówek brusznic
  • sól
  • miód
  • 1 duża cebula, posiekana i usmażona
  • ziele angielskie
  • dżem jabłkowy
  • 1 paczka bekonu
Duszona czerwona kapusta:
  • 1 mała czerwona kapusta
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sól
  • 3 łyżki słodkiej melasy
  • 2-3 łyżki masła
  • 150 ml bulionu wołowego
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj starannie wszystkie składniki klopsa oprócz bekonu. Przenieś masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owiń dookoła bekonem. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Podwyższ temperaturę do 240ºC i piecz jeszcze 15-20 minut. Podawaj z czerwoną kapustą.

Poszatkuj kapustę na cienkie kawałki i usmaż na patelni. Dodaj przyprawy i zostaw na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA