Lumpia

Lumpia
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 225 g marchwi
  • 180 g kiełków fasoli
  • 300 g kiełków bambusa
  • 150 g dymki
  • 210 g kapusty
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 płatków ciasta na lumpia
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużą patelnię lub do woka wlać 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić wieprzowinę i usmażyć, często mieszając. Wyłożyć mięso na durszlak i osączyć. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub zemleć. Kiełki bambusa pokroić w zapałkę. Pokroić dymkę na cienkie plasterki. Kapustę cienko poszatkować.
Wlać na patelnię lub do woka 1 łyżkę oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 1-2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodać kapustę, kiełki fasoli i bambusa, marchewkę i dymkę, zamieszać i chwilę smażyć, dodać wieprzowinę i smażyć kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. 3 czubate łyżki nadzienia nałożyć ukośnie na płatek ciasta w pobliżu jednego z rogów i uformować wałeczek. Zawinąć róg ciasta na nadzienie, założyć boki i ciasno zrolować. Zwilżyć róg ciasta wodą i skleić. Odłożyć na tacę i przykryć folią, by ciasto nie wysychało. Podobnie zrolować pozostałe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA