Meksykańska zupa z fasoli
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szklanka suchej fasoli pinto
- 2 małe białe cebule, drobno posiekane
- 2 pomidory, drobno posiekane
- 2 gałązki epazote (komosy piżmowej)
- sól
- 100 g queso fresco, pokruszonego
- ½ szklanki drobno posiekanej białej cebuli
- ½ małego pęczka kolendry, posiekanego
- 2 chili serrano, drobno posiekane
Salsa chipotle:
- 4 dojrzałe pomidory
- ½ białej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 małe chili chipotle (suszone)
- 1 ząbek czosnku, obrany
- ½ szklanki wody
- sól, do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        W przeddzień gotowania zalej fasolę 6 szklankami wody w 2,5 litrowym garnku.
Nazajutrz doprowadź namoczoną fasolę do wrzenia. Usuń szumy, które wypłyną na powierzchnię. Dodaj pomidory, cebulę i epazote. Zmniejsz ogień i gotuj, aż fasola będzie miękka. Powinno to potrwać około 2 godzin. Rozgnieć jedną fasolkę palcami. Powinna być miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody w trakcie gotowania.
Wyjmij łodygę epazote. Rozgnieć fasolę lekko praską do ziemniaków. Dolewaj wody z gotowania, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Pamiętaj, że puree z fasoli zgęstnieje, gdy trochę postoi. Posól do smaku.
Rozlej zupę do misek. Przybierz pokruszonym queso fresco. Ułóż posiekaną kolendrę i chili serrano na małych talerzykach, osobno dla każdego z gości. Podawaj z salsą chipotle.
Przygotuj najpierw salsę z chipotle. Usuń łodygi z chili. Przekrój na pół i pozbądź się pestek.
W rondlu podpiecz razem cebulę, pomidory i czosnek. Pomidory powinny być dobrze upieczone, a cebula miękka i zeszklona. Podpiecz szybko chili w rondlu. Przyciskaj szczypcami, aby się równomiernie podpiekło. Opiekaj po 20 sekund z każdej strony, aż lekko urosną.
Wymieszaj wszystkie składniki z wodą i solą. Zmiksuj na gładką masę. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw. Podawaj.
					Nazajutrz doprowadź namoczoną fasolę do wrzenia. Usuń szumy, które wypłyną na powierzchnię. Dodaj pomidory, cebulę i epazote. Zmniejsz ogień i gotuj, aż fasola będzie miękka. Powinno to potrwać około 2 godzin. Rozgnieć jedną fasolkę palcami. Powinna być miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody w trakcie gotowania.
Wyjmij łodygę epazote. Rozgnieć fasolę lekko praską do ziemniaków. Dolewaj wody z gotowania, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Pamiętaj, że puree z fasoli zgęstnieje, gdy trochę postoi. Posól do smaku.
Rozlej zupę do misek. Przybierz pokruszonym queso fresco. Ułóż posiekaną kolendrę i chili serrano na małych talerzykach, osobno dla każdego z gości. Podawaj z salsą chipotle.
Przygotuj najpierw salsę z chipotle. Usuń łodygi z chili. Przekrój na pół i pozbądź się pestek.
W rondlu podpiecz razem cebulę, pomidory i czosnek. Pomidory powinny być dobrze upieczone, a cebula miękka i zeszklona. Podpiecz szybko chili w rondlu. Przyciskaj szczypcami, aby się równomiernie podpiekło. Opiekaj po 20 sekund z każdej strony, aż lekko urosną.
Wymieszaj wszystkie składniki z wodą i solą. Zmiksuj na gładką masę. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw. Podawaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zupy
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         
                         
                         
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         Wojciech Modest  Amaro
 Wojciech Modest  Amaro