Pierogi z fenkułem i serem
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto:
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 g suszonych drożdży
200 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
225 g mąki chlebowej
Farsz:
4 szalotki, obrane i pokrojone wzdłuż
7 łyżek oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
1 główka czosnku
4 główki kopru włoskiego
120 g sera koziego
50 g ricotty
1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Na niewielkiej suchej patelni delikatnie podprażyć nasiona kopru włoskiego (mogą wyskakiwać). Powinny zacząć wydzielać anyżkowy zapach, ale nie przypalić się. Ciepłe uprażone nasiona rozetrzeć w moździerzu. Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie i odstawić, żeby zaczęły pracować. Do mąki dodać oliwę, drożdżowy zaczyn i roztarte nasiona kopru. Połączyć i gnieść przez około 2 minuty. Od czasu do czasu podsypywać mąką, kiedy zaczyna się kleić, lub nawilżać dłonie, kiedy robi się za suche i mało plastyczne. Gotowe przełożyć do miski, przykryć wilgotną serwetą i odstawić. Szalotki opryskać dwiema łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem i wymieszać. Rozłożyć cienką warstwą na blasze. Główkę czosnku podzielić na ząbki, nie obierać. Opryskać dwiema łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem, wymieszać i wyłożyć cienką warstwą na blasze. Piec 20 minut. Szalotki powinny na brzegach lekko wyschnąć i zbrązowieć. Czosnek powinien się lekko zrumienić. Główki kopru włoskiego podzielić na pół i pokroić w poprzeczne półplastry. Rozgrzać w rondlu 3 łyżki oliwy, wrzucić koper i dusić na średnim ogniu często mieszając, aż zmięknie, zrumieni się i zmniejszy objętość. Upieczony czosnek i szalotki odstawić do ostygnięcia. Szalotki przesiekać, a czosnek wycisnąć z łupin. Kiedy koper przestygnie, dodać do niego szalotki i czosnek oraz rozdrobnione sery i wymieszać. Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła o średnicy ok. 16 cm, nakładać farsz i zamykać. Aby ciasto lepiej się sklejało, brzegi można zwilżyć wodą.
Pierogi piec 20-30 minut. Jeśli za szybko się rumienią, można obniżyć temperaturę, a wydłużyć czas pieczenia. Pod koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze 5 minut. Podawać, kiedy lekko ostygną.
Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Pierogi i pierożki
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         
                         
                         Roger Mooking
 Roger Mooking 
                         Vienio
   Vienio 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                        