Portugalskie pulpeciki z dorsza
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Dwie puszyste damy (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
Przygotowanie:
Składniki
280 g solonego, grubo pokrojonego dorsza
225 g mączystych ziemniaków
masło
mleko
3 czubate łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka drobniutko posiekanej mięty
świeżo mielony czarny pieprz
3 jaja, z oddzielonym białkiem od żółtek
1 łyżka porto
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Dzień lub dwa przed pieczeniem rybnych ciasteczek namocz dorsza w zimnej wodzie. Zmień wodę cztery, pięć razy. Rybę osącz i dobrze wypłucz pod zimną bieżącą wodą. Zalej świeżą wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia i duś na wolnym ogniu przez 20 min lub do momentu, aż dorsz będzie miękki. W tym czasie ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, a następnie utrzyj z masłem i mlekiem na puree. Gdy dorsz jest gotowy, osusz go dokładnie i usuń skórę i ości. Rozdrobnij mięso przy użyciu dwóch widelców. Dodaj puree, pietruszkę, miętę, pieprz, żółtka jaj i porto. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka jaj na sztywną pianę i połącz z masą. Uformuj w dłoniach grudkę ciasta o wielkości małego jajka na kształt torpedy. Smaż w głębokim oleju w temperaturze 190 stopni C aż będą kruche i równomiernie zbrązowiałe. Osusz na papierowym ręczniku i podawaj póki gorące.
© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia portugalska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         Vienio
   Vienio 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         
                         
                         
                         Aaron Craze
 Aaron Craze 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka