Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
Oceń przepis:
142 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • ok. 1 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem, aż zmięknie. Podgotowujemy grzyby, które na noc należy zalać zimną wodą. Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle, podsypując na początku cukrem dla lepszego smaku. W trakcie smażenia dodajemy drobno pokrojone grzyby i smażymy dalej. Kapustę odsączamy, studzimy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy ją do cebuli i grzybów i razem przesmażamy doprawiając przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Farsz pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Do wysokiej miski wsypujemy obie mąki, sól i miękkie masło, rozcieramy składniki między palcami, dolewamy rozbełtane jaja i nadal rozcieramy. Na koniec wlewamy po trochu gorącą, ale nie wrzącą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy cienko podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki, a na każdy nakładamy po 1 łyżeczce farszu i sklejamy zgrabne pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1 minuty od wypłynięcia. Można też zrobić ciasto z mąki pszennej - z przepisu na pierogi ruskie

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA