Słodkie pierogi z truskawkami z kwaśnym sosem rabarbarowym

Słodkie pierogi z truskawkami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki i wody wyrabiam delikatne ciasto (ważne żeby woda była bardzo wrząca) i odkładam na bok pod ścierkę żeby odpoczeło. Do miski wrzucam twaróg, posiekane truskawki, miętę i odrobinę rozmarynu, doprawiam pieprzem i mieszam aż składniki dokładnie się połączą. Na chwilę przed lepieniem pierogów przygotowuję sos. Na patelnię wrzucam posiekany rabarbar, zasypuję cukrem, a gdy rabarbar zacznie się zmieniać w konfiturę to doprawiam octem. Całość przecieram przez sito. Ulepione pierogi gotuję w osolonej wodzie, a po ugotowaniu zalewam sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA