Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach w rodzinnych stronach
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (bardziej zwartej w konsystencji odmiany)
  • sól i biały pieprz do smaku
  • masło
  • do smaku
  • 100 g tartego gruyera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i rozgnieść na puree, dodając sól, biały pieprz i masło, wymieszać z tartym gruyerem i odstawić, by stężały. Przygotować wywar do obgotowania ryby: wlać do rondla bulion rybny i wermut, dodać warzywa, listek laurowy i szafran i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez pięć minut. Ułożyć wszystkie rodzaje ryby i krewetki w bulionie i gotować na małym ogniu przez trzy minuty. Wyjąć ryby i krewetki łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Wywar przecedzić przez sito, tak, by usunąć wrzywa i listek laurowy. Wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu, aż wywar zmniejszy swą objętość o połowę. Przygotować sos pietruszkowy: w rondlu o grubym dnie podgrzewać masło i mąkę, mieszając, tak, by powstała gładka masa. Wlać łyżkę wazową wywaru i roztrzepać trzepaczką na gładko. Wlać mleko, dodać natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do sosu wlać kremówkę i przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć kawałki gotowanej ryby (usuwając ostrożnie wszystkie ości) i krewetki. Polać połową sosu pietruszkowego. Na wierzchu ułożyć zblanszowany szpinak oraz jajka na twardo, pokrojone w plasterki. Przykryć warstwą puree ziemniaczanego. Posypać po wierzchu pokruszonym miąższem bułki, wymieszanym z tartym parmezanem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut na złoty kolor. Podawać polane podgrzanym sosem pietruszkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA