Zielone curry z kurczaka
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Zielona pasta curry2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
2,5 cm kawałek galangalu lub imbiru
2 łodygi trawy (palczatki) cytrynowej
2 łyżeczki skórki z limonki
30 g łodyg z naci kolendry
30 g szalotek
2 ząbki czosnku
40 g świeżych małych zielonych papryczek chilli
60 g liści tajskiej bazylii
Curry
1 litr mleka kokosowego
4 łyżki zielonej pasty curry
1 cały kurczak
3 okrągłe białe tajskie bakłażany
2 łyżki rozdrobnionego cukru palmowego
4 liście cytryny indyjskiej (limonki kaffir)
2 łyżki sosu rybnego
15 g liści tajskiej bazylii
1 długie czerwone chilli
1 długie zielone chilli
ryż jaśminowy
Przygotować pastę curry
Galgant zetrzeć na tarce, trawę cytrynową i łodygi kolendry posiekać. Szalotki obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Jeśli pasta ma być mniej ostra, usunąć z zielonych papryczek chilli nasiona i błonki. Utłuc w moździerzu sól, ziarna pieprzu i nasiona kminu i kolendry. Przesypać do malaksera. Dorzucić resztę składników i zmiksować na gładką pastę, ew. dodając 1 2 łyżeczki wody. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce do 7 dni.
Przygotować curry
Pokroić kurczaka na kawałki. Pokroić bakłażany. Wlać do garnka 4 łyżki mleka kokosowego, dodać pastę curry i rozmieszać, smażyć kilka minut. Włożyć kurczaka, obtoczyć w sosie i chwilę smażyć. Dodać bakłażany, resztę mleka kokosowego, cukier palmowy i porwane liście cytryny indyjskiej. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-30 minut, aż kurczak będzie miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać sos rybny i posiekane liście bazylii. Rozłożyć na miseczki, udekorować paseczkami czerwonej i zielonej papryczki chilli i podawać z ryżem jaśminowym.
© Paul Marrett
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
  
                     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Kim McCosker
 Kim McCosker 
                         
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         
                         
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         
                         
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan