Mazurek wielkanocny z kremem figowym

Mazurek wielkanocny
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • słoik dżemu porzeczkowego
Krem figowy:
  • 300 g cukru
  • 250 g suszonych fig
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 łyżka masła
  • bakalie do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka i posiekaj wszystko nożem. Potem szybko wyrób ciasto, aby go nie ogrzać.. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż na prostokątną płaską blasze wyłożoną pergaminem. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 10 - 15 minut.
Przygotuj krem figowy. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj pokrojone figi. Wymieszaj. Następnie dolej mleko i cierpliwie czekaj, aż owoce się rozpadną, a mleko idealnie połączy się z karmelem.
Gotową masę zmiksuj z masłem na gładki krem.
Upieczone ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż krem figowy. Mazurka udekoruj według uznania bakaliami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA