Zapiekany makaron z sosem z trzech serów
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 450 g drobnego makaronu
- 120 g niesolonego masła
- ½ szklanki mąki pszennej
- 4 szklanki mleka 2%
- 1/8 łyżeczki drobno utartej gałki muszkatołowej
- 240 g śmietankowego twarogu
- 1½ szklanki tartego cheddara
- 1 szklanka tartego gruyere’a
- ½ szklanki bułki tartej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotuj makaron. Odlej, przepłucz zimną wodą i odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym garnku roztop na średnim ogniu masło i dodaj mąkę. Mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż zasmażka zacznie pachnieć orzechowo, ale się nie zrumieni (ok. 5 min). Zmień łyżkę na trzepaczkę i stale mieszając powoli dolej mleko i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Jeśli pojawią się grudki, przecedź płyn i ponownie zagotuj. Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj mleczny krem z tartymi serami, podgrzewając i mieszając, aż ser się stopi. Wsyp makaron do garnka z sosem, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz makaron bułką tartą i zapiekaj przez 25 – 30 min. Odstaw na 10 min, żeby makaron przestygł przed podaniem.
					Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużym garnku roztop na średnim ogniu masło i dodaj mąkę. Mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż zasmażka zacznie pachnieć orzechowo, ale się nie zrumieni (ok. 5 min). Zmień łyżkę na trzepaczkę i stale mieszając powoli dolej mleko i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Jeśli pojawią się grudki, przecedź płyn i ponownie zagotuj. Dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj mleczny krem z tartymi serami, podgrzewając i mieszając, aż ser się stopi. Wsyp makaron do garnka z sosem, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz makaron bułką tartą i zapiekaj przez 25 – 30 min. Odstaw na 10 min, żeby makaron przestygł przed podaniem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zapiekanki
Makarony, kluski
Dania wegetariańskie
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
  
                     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                         
                         Roger Mooking
 Roger Mooking Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         
                         
                         Łukasz Łuczaj
 Łukasz Łuczaj 
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                        