Chleb kukurydziany z warzywnym konfetti
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- ½ szklanki czerwonej papryki
- pokrojonej w drobną kostkę
- ¼ szklanki pomarańczowej papryki
- pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 1/3 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki kolendry
- 2 łyżeczki drobno otartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka soldy oczyszczonej
- 1 łyżeczka miałkiej soli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Na średnim ogniu podsmaż paprykę na oleju przez 4 min. Dodaj tymianek i smaż jeszcze przez 5 min, mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wysmaruj oliwą kwadratową formę o boku 20 cm. Wymieszaj w misce mikserem maślankę, olej, jajka, cukier oraz sok cytrynowy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, dymkę, kolendrę, skórkę cytrynową, sodę, sól, kmin rzymski i pieprz kajeński. Dodaj sypkie składniki do miski z maślankową mieszaniną i wymieszaj na gładką lejącą masę. Dodaj ostudzoną podsmażoną paprykę i wlej ciasto do formy. Piecz 15-18 min, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Podawaj na ciepło albo na zimno.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegetariańskie
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         
  
                     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Katia Roman-Trzaska
 Katia Roman-Trzaska 
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan