Filety z dorsza w cieście piwnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 800 g filetów z dorsza mrożonych
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 butelka piwa jasnego
- sól
- pieprz
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka roztrzep i wymieszaj ze szklanką mąki na jednolitą masę. Wmieszaj tyle piwa by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli filety mają warstwę glazury, spłucz ją pod bieżącą wodą. Osusz lnianą ściereczką, przypraw, oprósz mąką, zamocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sprawdź wykałaczką czy ryba nie jest nadal zamrożona. Jeśli tak to wyłóż na papier do pieczenia i wstaw na kilka minut do nagrzanego do temperatury 200 st. C piekarnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W