Paella z pomidorami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.35)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 900 ml wywaru lub wody
- ok. 700 g dojrzałych pomidorów
- pokrojonych na ćwiartki i z usuniętym rdzeniem
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 średnia cebula
- posiekana
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- duża szczypta szafranu (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki hiszpańskiego pimeton lub innej suszonej papryki
- 2 szklanki hiszpańskiego ryżu lub innego ryżu o krótkich ziarnach
- siekana natka pietruszki do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Podgrzać w rondlu wywar lub wodę. Pomidory włożyć do średniej wielkości miski, posypać solą i pieprzem, spryskać 1 łyżką oliwy, wymieszać. Wlać resztę oliwy na 25-27 cm patelnię z metalową rączką (której można używać w piekarniku). Zagrzać na dosyć dużym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek, sól i pieprz i smażyć, aż cebula zmięknie, ok 3-5 minut. Dodać przecier pomidorowy, szafran i paprykę, smażyć ok. minuty. Dodać ryż i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie błyszczący, ok 1-2 minut. Wlać wywar lub wodę i zamieszać. Ułożyć na wierzchu pomidory i spryskać sokiem powstałym w misce. Wstawić patelnię do piekarnika na 15 minut. Sprawdzić, czy ryż jest suchy i miękki, jeśli nie, zapiekać jeszcze przez 5 minut. Jeżeli ryż jest zbyt suchy, ale jeszcze twardy, dodać trochę wywaru lub wody (można też wina). Kiedy ryż jest gotowy, wyłączyć piekarnik i zostawić danie w środku na 5-15 minut. Wyjąć paellę z piekarnika i posypać natką. Można przed podaniem wstawić patelnię na duży ogień na kilka minut, powstanie wtedy przypieczony spód.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia hiszpańska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Łukasz Łuczaj
 Łukasz Łuczaj 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker