Barszcz
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska, Kuchnia rosyjska, Kuchnia ukraińska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 średnich buraków
- umytych
- nie obranych
- 5 dymek
- tylko białe części
- oliwa
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 25 ml wódki
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki crème fraîche
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- garść posiekanego świeżego koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyj buraki i odetnij pozostałości łodyg. Podduś dymki w garnku z oliwą na małym ogniu, aż się zeszklą. Wlej bulion do podduszonych dymek i podgrzej na małym ogniu. W drugim garnku zalej buraki wodą tak, by je tylko przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut, póki buraki nie zmiękną. Odlej z nich wodę, a gdy trochę ostygną, obierz i pokrój na kawałki. Przełóż buraki do blendera wraz z dymkami oraz bulionem i zmiksuj na gładkie purée (jeśli nie zmieści się wszystko, miksuj partiami). Dodaj wódkę, sok z cytryny, crème fraîche i dopraw do smaku. Zupę można podać zarówno na gorąco, jak i na zimno. W obu przypadkach podaj posypaną posiekanym koperkiem, z kleksem crème fraîche.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Potrawy wigilijne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W